Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vyrovnat se stárnutím populace?

Ve svém minulé stati jsem psal, že někteří politici mají nebezpečnou tendenci strkat hlavu do písku před problémy a hrozbami, jejichž řešení není úplně populární, o to více však potřebné. Není lepší případ, než problematika stárnutí populace. Všichni o tom hovoří, ale neopomenout dodat, že to je věc, která nás možná čeká za 30, 40 let, teď se nic neděje. Je to velká mystifikace a lež. Ten problém tady již je a s ním i velmi negativní dopady na naše zdravotnictví. Jak problém, tak i jeho projevy budou narůstat.

Chceme – li prosadit účinná řešení, musíme si ty dopady popsat. Jaké jsou? Roste nám počet obyvatel v důchodovém věku a logicky klesá počet těch ekonomicky aktivních. Jinak řečeno, každý rok nám o desetitisíce klesá počet občanů, kteří do systému všeobecného zdravotního pojištění platí a přinášejí zdroje ze svých příjmů a naopak nám prudce narůstá počet pojištěnců, jejichž náklady na péči (rozumějme výdaje systému zdravotního pojištění) jsou výrazně nadprůměrné. Již dnes je podíl těch pojištěnců, kteří platí do systému pojištění ze svých mezd či podnikání menšinový, je to jen 40% pojištěnců. Každý rok zde tedy vzniká větší a větší finanční pnutí. Pokud nezasáhneme včas, nebudeme mít dostatek prostředků na moderní, dostupnou a účinnou léčbu nejen dnešních seniorů, ale i těch, kteří se do důchodu dostanou za několik let. Není možno věřit tomu, že záchranu představuje nějaký mimořádný přísun prostředků státního rozpočtu. Při stavu veřejných financí a astronomických deficitech to prostě není možné. Úspěch bude, pokud se podaří garantovat každoroční valorizace platby za státní pojištěnce a s tím související růst příjmů systému. Proto musíme hledat řešení také jinde.

Druhý projev je měnící se potřeba struktury a rozsahu zdravotních potřeb, především v oblasti zdravotně sociálních, ošetřovatelských, paliativních a následných služeb. Tomu neodpovídá změna struktury zdravotnických zařízení ani úhradové mechanismy a podmínky. Dodnes neexistuje účinné a funkční propojení sociální a zdravotní péče, přičemž drtivá většina klientů potřebuje oboje a je v praxi nemožné mezi tím udělat dělící hranici. Stávající resortismus projevující se v oddělení typů zařízení, v oddělení financování je neefektivní, až škodlivý. Potřebujeme definovat poskytovatele a zajistit financování z jednoho zdroje, které v sobě bude zahrnovat činnosti jak ošetřovatelské, tak výkony sociální péče. Pokud jde o ryze zdravotnická zařízení, potřebujeme více kapacit následných lůžek, paliativní a domácí péče na úkor akutních a potřebujeme tomu odpovídající změnu struktury úhrad zdravotních pojišťoven.

Řešení ODS jsou proto následující:

  1. Sociálně citlivá, časově rozfázovaná a zodpovědná důchodová reforma.
  2. Účinná definice standardu péče hrazené ze zdravotního pojištění, skutečné vymezení nadstandardu a vytvoření dostatečného prostoru pro systém komerčního připojištění a s ním spojených dodatečných prostředků pro náš zdravotní systém.
  3. Pravidelná valorizace platby za státní pojištěnce v závislosti na růstu průměrné mzdy.
  4. Zavedení dobrovolného ošetřovatelského připojištění s daňovým zvýhodněním.
  5. Definice dlouhodobé péče a hrazení sociálně zdravotních a ošetřovatelských služeb z jednoho zdroje.
  6. Aktivní úhradová politika ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven směřující ke změně struktury péče v jednotlivých zdravotnických zařízeních, podpora následné, domácí a paliativní péče.
  7. Skutečné zapojení krajů, měst a obcí při vytváření dostatečných kapacit sociálně zdravotních služeb.

Navrhovaná opatření jsou skutečným řešením obou hlavních problémů spojených se stárnutím populace. Lepším využitím stávajících prostředků v systému a vytvořením nových zdrojů financování garantují dlouhodobou finanční stabilitu a tedy garantují i zachování dostupnosti moderní a účinné péče. Navrhovaná řešení rovněž směřují k vytváření odpovídající struktury sociálně – zdravotní péče, vhodného typu poskytovatelů a řeší jejich financování.

Autor: Marek Šnajdr | středa 16.9.2009 10:37 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2513x
  • Další články autora

Marek Šnajdr

Rath: Já do škol můžu, ostatní ne!

V poslední době se zřetelně ukázalo, že ČSSD raději nechce znát politické preference naší nejmladší generace, a to i přestože jde pouze o volby "nanečisto". Do čela socialistického "hnutí odporu" proti studentským volbám na středních školách se postavil hejtman David Rath po boku s Michalem Haškem. Po pravdě se jim ani moc nedivím. Popularita jejich stranického předsedy Paroubka v této generační skupině je nízká a nic na tom nezmění ani výsledky výzkumů STEMu pro ČSSD, které se nám snaží vsugerovat opak.

27.4.2010 v 9:13 | Karma: 29,89 | Přečteno: 1634x | Politika

Marek Šnajdr

Chameleon Rath

Pan poslanec (zvolený za Prahu) a středočeský hejtman David Rath údajně sepisuje encyklopedii českých pravicových politiků. Je to jistě chvályhodný počin, který bude významným příspěvkem do debaty o české politice. Rozhodl jsem se pana poslance a hejtmana napodobit, přestože vím, že můj počin nedosahuje ani náhodou takových kvalit, jako pana poslance a hejtmana a zavzpomínat na jeho politickou kariéru prostřednictvím textů, které o něm v posledních letech vyšly na českých internetových serverech.

15.4.2010 v 13:40 | Karma: 33,18 | Přečteno: 3165x | Politika

Marek Šnajdr

Jiří Pernes - kozel zahradníkem, nebo trojský kůň?

Nový šéf Ústavu pro studium totalitních režimů, Jiří Pernes, se v minulých dne ujal své funkce. Jeho první kroky – čistka ve vedení Ústavu - potvrzují pochyby, které se objevily již při jeho volbě před několika měsíci. Veřejnost se oprávněně táže, zda nebyl příslovečný kozel učiněn zahradníkem.

8.4.2010 v 9:21 | Karma: 27,09 | Přečteno: 1603x | Politika

Marek Šnajdr

Nechceme Paroubka prezidentem

V letošním roce se uskuteční troje volby – parlamentní, senátní a komunální, které ovlivní budoucnost České republiky na mnoho let dopředu. Na jejich výsledku bude záležet nejen to, kdo bude vládnout České republice následující čtyři roky ze sídla vlády ve Strakově akademii, jak početné budou jednotlivé kluby v Senátu a kdo obsadí městské a obecní úřady, ale i to, kdo se v roce 2013 stane prezidentem České republiky. Tento nesporý fakt bohužel v současné předvolební vřavě úplně zapadá. Z tohoto důvodu jsme se proto rozhodli upozornit na to, že v tomto roce nejde pouze o výsledek trojích voleb v roce 2010, ale i o to, kdo se stane naším prezidentem v roce 2013 a bude vykonávat prezidentskou funkci v dalším funkčním období. Zda to bude osobnost, která důstojně naváže na tradici dvou Václavů – Havla a Klause, s jejichž některými názory jsme mohli v mnoha ohledech v průběhu uplynulých let nesouhlasit, ale kteří přesto velmi důstojně reprezentovali naši zemi, nebo zda se prezidentem stane současný předseda ČSSD Jiří Paroubek, který svůj zájem o funkci prezidenta dal opakovaně najevo.

15.3.2010 v 17:34 | Karma: 31,11 | Přečteno: 2167x | Politika

Marek Šnajdr

Občané jako rukojmí "revolučních" odborů

Tak nám opět hrozí stávka v dopravě. Občané se mají stát rukojmími nespokojených odborářů, koordinujících nepokrytě své předvolební akce se sociální demokracií. Tentokrát se "revolučním" odborům nelíbí zdanění benefitů, kdy má zaměstnavatel odvádět DPH z takzvané ceny obvyklé.

1.3.2010 v 9:31 | Karma: 31,12 | Přečteno: 1682x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3510x
Působím jako první náměstek ministryně zdravotnictví. Vystudoval jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Jsem členem ODS. Mezi mé koníčky patří lyžování, squash, turistika a historie. V parlamentních volbách kandiduji na 3. místě kandidátky ODS ve Středočeském kraji.
Jsem spoluautorem výzvy "Nechceme Paroubka prezidentem!"